Getem-Sesli Kitap Okuma Projesi

Getem’le “Karanlıkta Diyalog” deneyimi sayesinde tanıştım, o gün bugündür aklımda. Getem; Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı. 

Önce biraz “Karanlıkta Diyalog” deneyiminden bahsetmek istiyorum. Belki aranızda bilenler de vardır, bir ara oldukça popüler bir etkinlik olmuştu. Karanlıkta Diyalog: görme engellileri daha iyi anlamamızı sağlayan; zifiri karanlıkta, hiçbir şey görmediğiniz bir ortamda sanki İstanbul’u geziyormuşcasına hareket ettiğiniz bir etkinlik basitçe. Etkinlik esnasında bir adet rehberiniz oluyor ve sizi yönlendiriyor, siz de ip gibi dizilip gün içinde görme engellilerin sürekli yaşadığı engelleri geçmeye çalışıyorsunuz. Tramvaydan kaçmaya, karşıdan karşıya geçmeye, arabalara dikkat etmeye özen gösteriyorsunuz. Sizin için bu bir etkinlik, ancak görme engelliler için bir ölüm-kalım mücadelesi, bunun ayırımına varıyorsunuz. Karanlıkta Diyalog beni çok etkilemişti, Getem’le de orada tanıştım, hayatımın bir döneminde görme engelliler için faydalı bir şeyler yapmaya söz verdim.

Gelelim bugüne, kendimi hazır hissettiğim bugünlerde artık ben de Getem’in Sesli Kitap Okuyucularındanım. Peki bunu nasıl yaptım? Öncelikle Getem’in internet sitesini inceledim, bknz: tıklayın! Neler yapabileceğimi orada gördüm, kuralları okudum ve Getem ile iletişime geçtim. 

Getem’e bir adet beş dakikalık örnek bir sesli kayıt gönderdim, kaydım kabul edildi ve kitap seçimi aşamasına geçtim. Bu aşama benim için biraz zorlu oldu, zira yurt dışında olduğum için ancak e-kitap okuyabilme şansım vardı. Ancak kitap seçme aşamasını da atlattık ve ben Müjdat Gezen’in “Yapabilirsin” kitabını seçtim. Henüz okunmadığından kitabım onaylandı. Şimdilerde “Yapabilirsin” in kayıtlarıyla ilgileniyorum. 

İnsan evladının bencilliğini düşününce ve maalesef nefsimiz olduğunu, bazı şeylerin bizim başımıza gelmemesi için dua ettiğimizi bilince yaptığımız faaliyet güzel de olsa ben içindeyken biraz garip hissediyorum. Bunu sözcüklere nasıl dökerim bilemiyorum ama aslına bakarsanız her zaman yapılan iyilikler gibi sesli kitap okuma faaliyeti de bir çeşit iç rahatlatma, kendini affettirme biçimi, farkındayım. Bu da beni bazen üzüyor, ama insan olduğumuz gerçeği de ortada, sanırım böyle konularda ben de ortadayım. Neyse sesli kitap okumanın güzelliğine gölge düşürmeden sizlere de diyorum ki siz de YAPABİLİRSİNİZ! Sizin de sesiniz birine hayat enerjisi olabilir, deneyin derim!

Sevgiler,

Duygu

Facebooktwitter