Prag’ta; Türk Ehliyeti Geçerli Mi?

En çok sorulan sorulardan biri yurtdışında ehliyet kullanımı ile alakalı. Öncelikle ben bilmeyenler için kendi durumumuzu açıklayayım. Eşimin Çek Cumhuriyeti’nde çalışma vizesi ve dolayısıyla uzun dönem oturum izni var. Benim ise uzun dönem vizem ve başvuru aşamasında uzun dönem oturum izin talebim var. Biz bu şartlar altında yaşarken Türk ehliyetimizi burada kullanıp kullanamayacağımızı araştırdık. 

Ortaya çıkan netice; uzun dönem oturum izni olan kişilerin ehliyetlerini beyan ederek Çek ehliyeti alması gerektiği yönündeydi. Yani eşimin Türk ehliyetini ibraz etmesi ve Çek ehliyeti talep etmesi gerekiyordu. Biliyorsunuz Türkiye’de de artık ehliyetler değişti ve Türk ehliyeti Avrupa’da da kabul görmeye başladı. Biz Çek Cumhuriyeti’ne gelmeden evvel ehliyetlerimizi yenisiyle değiştirmiştik. Yeni ehliyetlerimizle Çek Cumhuriyeti’ne başvuru yaptık.

Business Centre Vyšehrad, Na Pankráci 1685/17, 19 adresinde yer alan Türkiye’deki trafik tescil işlemlerini yapan birime benzeyen bir kurum var Çek Cumhuriyeti’nde. İsterseniz buraya doğrudan gidip, numara alıp, işlemlerinizi yapabilirsiniz, isterseniz de http://www.praha.eu/jnp/cz/index.html isimli internet sitesinden online randevu alarak işlemlerinizi halledebilirsiniz. 

Çek ehliyeti için başvurunuzu yaparken yanınızda bulunması gerekenler;

-Çekçe bilmiyorsanız tercüman,

-Oturduğunuz yeri gösterir orijinal doküman,

-Pasaport,

-Türk ehliyeti,

-Varsa çalışma iznine ilişkin kartınız,

-Biometrik fotoğraf. 

Önce size kurallardan bahsedeyim; 

1- Uzun dönem oturumunuz var ise Türk ehliyetini sadece belirli bir süre kullanabiliyorsunuz (6 ay), ardından mutlaka Çek ehliyetine başvurmanız gerekiyor.

2- Eğer uzun dönem oturumunuz yok ise, uzun dönem vize ile ülkede bulunuyorsanız Çek ehliyetine başvurabilmek için ülkeye girdiğiniz tarihten itibaren 6 ay beklemeniz gerekiyor, bu 6 aylık süre içinde Türk ehliyetinizi kullanabiliyorsunuz. Ancak 6 ayın bitiminde Çek ehliyetine başvurmanız gerekiyor.

Bu şartlar altında ben henüz 6 aydır burada olmadığımdan Çek ehliyetine başvuramadım. 6 ayın bitimiyle birlikte (şayet daha önce uzun dönem oturum izni alırsam izni aldıktan sonra) Çek ehliyetine başvurmam gerekiyor.

Eşimin başvurusu kabul edildi. Sistem şu şekilde işliyor; başvuruyu alıyorlar, başvuruya dair bir doküman veriyorlar size ki eğer polis tarafından durdurulursanız ibraz edesiniz diye. Ardından sizin Türk ehliyetinizin geçerli olup olmadığına dair Türk otoriteleriyle yazışma işlemleri yapıyorlar, bu da 2-3 ay sürebiliyor ve gelen cevapla birlikte size Çek ehliyetini veriyorlar. 

Bu şekilde biz en azından eşimin başvurusunu yapabildik, benim de resmi olarak belli bir süre ehliyetimi kullanabileceğimi ve sonrasında yapmam gerekenleri öğrendik. Bu süreçte bize tercümanımız Hana yardımcı oldu. O kadar cevvaldi ki kendisi tüm bu 6 ay kuralı, Türk ehliyetini kullanma hakkı gibi konularda memurlardan bu kuralların yazılı olduğu yasaların fotokopilerini bile aldı 🙂 Tercümanımızdan çok memnun kaldık, hatta o kadar ki arkadaş olduk 🙂 

Çek Cumhuriyetinde Türk ehliyeti kullanımı bu şekilde arkadaşlar, ilerleyen safhalarda size yaşadıklarımızı aktarmaya devam edeceğim. Görüşmek dileğiyle..

Duygu

Facebooktwitter