Prag’ta; Uzun Dönem Vize Yenileme Macerası

Uzun Dönem Vize Yenilemeye nasıl başvurdum?

Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim, eşim Taner’in işi sebebiyle Prag’a yerleşmeye karar verdikten sonra ben de “Aile Birleşimi” sebebiyle uzun dönem vize başvurusunu İstanbul’daki Çek Cumhuriyeti Konsolosluğu’na yaptım. Vize başvurumu kabul eden Çek Cumhuriyeti uzun dönem vize diye 01.12.2016-31.03.2017 tarihleri arasında vize verdi 🙂 Kendilerinin uzun dönemden anladığı bu kadar süreydi. Başa gelen çekilir deyip yolumuza baktık tabi biz.

Benim Çek Cumhuriyeti’ne gelişim kendi işlerim sebebiyle 1 Mart 2017’yi buldu. Çek Cumhuriyeti’nde uzun dönem vizenizin uzatılması için vizenizin bitiminden en geç 15 gün evvelinde Çek Cumhuriyeti Göçmenlik Ofisi’ne başvuruda bulunmanız gerekiyor. Başvuru esnasında da yine ilk başvurunuzda verdiğiniz dokümanlara benzer dokümanlar toplayıp ofise sunmanız gerekiyor. Benim randevum 6 Mart’tı, bu tarihe kadar gerekli evrakları topladım.

Toplanması gereken dokümanlar ve yapılması gerekenler ise aşağıda;

-Uzun dönem vize başvurusu formu (doldurulacak),

-Pasaport (veya sahip olduğunuz seyahat dokümanı),

-Ülkede kalış amacınızı gösteren doküman (bu herkesin başvurma amacına göre değişiyor, benim için aile birleşimini ispatlayan “evlilik kayıt örneği” başlıca doküman, eşimin iş sözleşmesi, durumu destekleyen başkaca dokümanlar),

-Birikiminizi gösterir banka “bakiye mektubu” (Hesabınızda ne kadar fazla tutar bulunursa; vizenizin kabul edilmesi ve süresinin uzunluğu o denli olumlu etkileniyor),

-Kaldığınız yeri gösteren doküman (Çek Cumhuriyeti’nde bu doküman kira kontratından biraz daha farklı, çünkü ev sahibinizle yaptığınız kira sözleşmesinin yanı sıra ev sahibiniz tek taraflı olarak bir belgeyi doldurarak imzasını postanede teyit ettirmesi gerekiyor, bu belgeye de “proof of accommodation” deniyor),

-Ülkede kalmayı planladığınız süreleri içerir özel sağlık sigortası,

-2 adet fotoğraf.

Evet gelelim benim uzun dönem vize başvurumu yenilememe..

Dokümanları hazırlamak biraz zorlu oldu. Daha önce bahsettiğim gibi Çekler’in İngilizce konuşamaması bu durumu daha da zorlaştırdı.

**Evlilik kayıt örneğinin yenisini yine Türkiye’deki Nüfus Müdürlüklerinden temin edip, kaymakamlıkta apostil işlemi yaptırdıktan sonra bu sefer Çek Cumhuriyeti’nde tercüme işlemini yaptırdım. Tercüme için indirimli bir fiyat aldım ve 90-TL’ye yaptırdım.

**Eşimin iş sözleşmesinin aslını Çek Cumhuriyeti İç İşleri Bakanlığı’na ilk vize başvurusu esnasında vermiştik, bu yüzden aslı elimizde yoktu. İş sözleşmesini işyerinden alıp Prag’taki postanelerden birinde “aslı gibidir” yaptırmam gerekiyordu. İşin en zorlu kısımlarından biri bu oldu. Öncelikle anlayacağınız üzere Çek Cumhuriyeti’nde “aslı gibidir” yapan makam postane, postanede “czechpoint” dedikleri bazı gişeler var, bu gişelerdeki çalışanlar imzalarıyla belgenin aslını tasdik ediyorlar. Türkiye’de noterlerin yaptığı bu işlem Çek Cumhuriyeti’nde daha ucuz, daha kolay yapılıyor, hele bir de yapanların hepsi İngilizce bilse 🙂 İlk “aslı gibidir” yaptırma deneyimim biraz stresli oldu, memur ile anlaşamadık, çünkü gram İngilizce bilmiyordu. Ben el kol işaretleriyle “bende 1 tane var, 1 tane daha istiyorum, toplam 2 tane olacak yani” gibi sessiz sinema hareketleriyle cebelleştim, yok olmadı, bana mısın demedi 🙂 Sonra adeta gökten inen bir melek misali yanımda bir kadın beliriverdi ve ne istediğimi memura anlattı. Fakat onun da İngilizcesi çok değildi, 2 tane “aslı gibidir” nüsha istediğimi zannetti, halbuki ben 1 tane istemiştim 🙂 ama hiç bozmadım, alabilmek beni gayet memnun bırakmıştı ve tabi ki 2 tane olmasında bir sakınca yoktu, yeter ki olsundu 🙂 Böylece postanedeki işimi de hallediverdim.

**Çek Cumhuriyeti’nde de faaliyet gösteren “Unicredit” isimli bir bankada hesap açtırdım (hesap açtırmak için neyse ki pasaport yeterliydi), turistik bir şubeye gittim ve banka çalışanı İngilizce bildiği için işim çok çabuk halledildi, bakiye mektubunu aldım.

**Evimizin kiralandığına ilişkin dokümanı öncesinde bizimle kira kontratı imzalayan (ayrıca İngilizce bir kira kontratımız vardı) kişiden temin etmiştik.

**İndirimli bir fiyatla “Uniqua” isimli sigorta şirketinden 2 yıllık 1.327-TL’ye özel sağlık sigortası yaptırdım. Gittiğim acente turistik bir yerdeydi ve genç bir çalışan İngilizcesiyle işimi kolayca halletti.

**Özellikle Prag’ta metro çıkışlarında fotoğraf kabinleri yer alıyor ve siz 12-TL karşılığında Göçmenlik Ofisi’nin istediği oranlarda biyometrik fotoğraf çektirebiliyorsunuz, biz de öyle yaptık, çok da kolay oldu.

Göçmenlik Ofisi’ndeki işlemleriniz için mutlaka yanınızda tercüman götürmeniz gerekiyor. Çünkü ilginçtir Göçmenlik Ofisi çalışanları İngilizce konuşmuyor, Çekçe konuşuyor, tercümanınız yoksa birbirinize bön bön bakabilirsiniz. Bu yüzden ben de bir tercümanla anlaştım (yeminli olmasına gerek yok), ismi Martin’di, 6 Mart günü geldi ve biz randevuya gittik. 

Bütün dokümanlarım var, her şey hazır, tercümanım yanımda, biraz bekledik, memurun yanına gittik. Veeee sürprrriiiiz memur başvurumu almadı. Evet evet almadı, peki neden biliyor musunuz? Meğersem bize evi kiralayan kişi Göçmenlik Ofisi’nin gördüğü kadastro kayıtlarında ev sahibi olarak yer almıyormuş. Evimiz bir kooperatifin parçasıymış ve kooperatif yönetimi tarafından yönetimi ve işlemleri yapılıyormuş. Ev sahibinin yetkisiz olması sebebiyle “proof of accommodation” belgemi kabul etmediler ve başvurumu almadılar. Çok üzgündüm, zira 15 Mart’a az kalmıştı, ben bu belgeyi nasıl temin edecektim, kooperatif kimdi, ne yapmalıydım, bu sorular deli gibi aklımdan geçiyordu. Göçmenlik Ofisinden randevu günü bulabilmek de büyük meseleydi, resmen dünyam yıkıldı. Martin gayet iyi ve sevecen bir tercüman olsa da onun elinden de bir şey gelmedi.

Derhal ev sahibiyle durumu paylaştık, aynı zamanda yeniden randevu alabilmek için Göçmenlik Ofisi’yle iletişime geçtik. Sağolsun Martin ev sahibimizle Çekçe anlaştı ve talep edilen belgeyi kendisine izah etti. Ev sahibimiz de anlayışlıydı ve kooperatif yönetiminden gereken izni kısa sürede temin etti. Göçmenlik Ofisi’nden de 13 Mart için randevu aldık. 

13 Mart’ta yani bugün yeniden Göçmenlik Ofisi’ne yeniden gittim. Yanımda Martin de vardı. Başlangıçta biraz karışıklık olsa da dokümanları teslim edebildim. Her ne kadar uzun dönem vize başvurumu yenilemeye gitmiş olsam da uzun dönem oturum izni ile benzer prosedürde olduğundan ve uzun dönem oturum izni daha lehime olduğundan oturum başvurusu yaptım. Yaptığım başvuruyla da Çek Cumhuriyeti’nden çıkıp geri gelebileceğim, seyahat edebileceğim söylendi. 

Vize başvuru maceram şükür ki bugün güzel bir şekilde neticelendi. Martin’in de katkılarıyla bu işin de üstesinden geldim 🙂 Vize başvurumun neticesini de sizlerle paylaşacağım. 

Gelen talepler üzerine bir sonraki yazımda Çek Cumhuriyeti’ndeki iş olanaklarından, eşimin işe girme sürecinden bahsedeceğim.

Görüşmek dileğiyle,

Duygu 

Facebooktwitter