Prag’ta; İş Nasıl Bulunur?

Sanırım şu sıralar merak edilen, eşimin Prag’ta nasıl iş bulduğu sorusu. Bu yazıda sorunun cevabını kısa ve öz olarak vereceğim.

Gerçek şu ki; hem eşim işi buldu hem de iş eşimi buldu. Çünkü eşimin özelliklerine uygun bir iş fırsatı doğmuştu, linkedin üzerinden başvurusunu yaptı, görüşmelerin ardından olumlu sonuçlandı. 

Aslına bakarsanız Avrupa’da iş bulabilmenin en önemli ipucu kendinizi geliştirmenizdir. Kendinizi geliştirmekten kastım; üniversite, yüksek lisans, doktora mezunu olmanız, dil bilmeniz ve işinizde iyi olmanızdır. Zira eşim aslında Fizik Mühendisi, ancak şu anda buradaki işinde yaptığı Eletronik Mühendisliği. Bundan önceki işlerde de nispeten özel işler yaptı, hep kendini geliştirdi, mesleki ingilizcesini geliştirdi, hem yazılım hem donanım yapmayı öğrendi. Bunları kendi başına halletti. Ben evde her yerden çıkan devre ve benzeri elektronik malzemeler yüzünden eşime kızarken 🙂 aslında o, o malzemelerle bugüne geldi. Yani arkadaşlar çalıştı, dolayısıyla eğer bu işte yalnızsanız, elinizden tutan kimse yoksa, zengin değilseniz çalışarak kendinizi geliştirmekten başka bir yolu yok, en azından Prag’ta iş bulmak için.

Prag için şöyle bir avantaj var ki bazı işyerlerinde Türkçe bilen insanlara ihtiyaç olabiliyor, Linkedin ilanlarına bakacak olursanız İngilizce’nin yanı sıra Türkçe de bilen kişileri istihdam etmek isteyen firmalar var. (Türk nüfusun çok olmadığı Çek Cumhuriyeti’nde bu durum biraz daha özel ve ilginç; zira burası Almanya veya Fransa değil) Bu ilanlara bakmanızı tavsiye ederim. 

Aşağıda size verdiğim linklerde iş olanaklarına bakabilir ve iş başvurusu yapabilirsiniz.

1- Linkedin 

2- https://www.expats.cz

3- https://portal.mpsv.cz/sz/zahr_zam/prociz (Bu linkte çok ilginç bir ilan gördüm. Ben avukatım ve Türkçe bilen, Türk Hukukuna hakim, Türkiye Barolar Birliği’ne bağlı avukat arıyorlardı Prag’ta, evet yanlış duymadınız Prag’ta 🙂 Sonrasında bu iş olmadı ancak en azından avukat olarak bile çalışılabileceğini öğrenmiş oldum. Yurtdışında avukat olarak çalışmak, hele ki kendi ülkenizin -Türkiye’nin- hukukunu bilmek şartıyla sık rastlanan bir durum değildir. Böyle bir ilan varsa birçok insan eğer çabalarsa iş bulabilir diye düşünüyorum)

İş ilanları konusunda herkese başarılar dilerim.

Kısa ve öz bir şekilde sorularınızı yanıtlamaya çalıştım. Umarım hepiniz için hayatta her şey gönlünüzce olur. Bundan sonra Prag’ta yaşam nasıl gidiyor, gezilecek yerler, yapılacak şeyler hakkında yazılarım devam edecek. 

Duygu

Facebooktwitter