Prag’ta; Prag’a Yerleşme Kararı

Prag’a Yerleşme Kararı

Hikaye geçtimiz sene 5 Mart’ta Budapeşte-Viyana-Prag’ı kapsayan Orta Avrupa turuna çıkmamızla başladı. Seyahatimizin son ayağı olan Prag’ta 3 gece geçirdik. Prag’ta kaldığımız günlerden birini Karlovy Vary’de, bir diğerini ise Terezin ve Dresden’de geçirdik, ilk gün ve son günün yarısı ise Prag’a kaldı. Eski şehir bölgesi küçük de olsa Prag’a o kadar süre yetmedi. Charles Köprüsü’nden karşıya bile zor geçtik (Petrin Kulesi tarafına), ancak çok fazla yol alamadık. Eski şehir bölgesinde başlıca görülecek yerleri gördük.

Prag’ın son günü rehberimizi bizi Prag’ta yerleşik başka bir rehbere teslim etti. Her ne kadar bize programda olmayan şekilde başka bir grubu alacağını söylese de sonrasında başkalarından herkese bu şekilde numara yaptıklarını ve son gün Prag’ta yerleşik Enver isimli bir rehberle çalıştıklarını öğrendim. Biz Orta Avrupa seyahatine Pronto Tur ile gitmiştik, bahsettiğim kişiler de Pronto Tur’u kullanmışlardı. Her iki rehber de gayet iyiydi. Garip ama iyi ki son gün bize Enver Bey eşlik etti, çünkü sayesinde şu anda size Prag’tan yazıyorum bu blog yazısını. Nasıl mı sayesinde?

Enver Bey, yaklaşık 20 senedir Prag’ta yaşayan bir Türk’müş, bize ülkenin ve şehrin güzelliklerinden ve Prag’taki iş olanaklarından bahsetti. Biz de Prag’ta yaşayabileceğimizi düşündük, İstanbul’dan sıkılmıştık, uzun zamandır yurt dışında yaşama düşüncemiz vardı. Biz de Prag’taki iş fırsatlarını değerlendirmek istedik. Taner Prag’taki bir şirket ile anlaştı.

Taner’in çalışma izni ve taşınmamız uzun bir müddet aldı. Nihayetinde 2017 yılı başında Taner işe başladı, ben ise 1 Mart tarihi itibariyle Prag’a geldim ve yeni hayatımız başladı.

Kısaca hikaye bu şekilde uzun kısmını ise size ayrıca tek tek anlatacağım. Prag’ta yaşayabilmek için ne yapmak gerekiyor? Hangi tip vizeye başvurmalısınız? Ev nasıl bulursunuz? Kira kontratı, uff bir de yasal süreçler? Can sıkıcı prosedürler? Prosedürlerden sonra hayat Prag’ta nasıl? Yaşanabilir bir yer de miyiz? Avantajlar, dezavantajlar? vs vs. Bunları ayrı ayrı yazılarda sizinle paylaşacağım.

Şimdilik görüşmek dileğiyle.

Duygu

Facebooktwitter