Muhteşem Bir Çek Kasabası; Cesky Krumlov

Kulağımda Frank Sinatra; Killing me softly’i söylüyor… Ben Cesky Krumlov sokaklarındayım, aylak aylak geziyorum..

Cesky Krumlov’a küçük Prag diyebilirsiniz. Bana sorarsanız Prag’tan daha güzel. Canlı bir kasaba burası, renkli binaları, içinden geçen nehriyle ahenk içinde. Kasabadan tarih süzülüyor, Mart ayının soğuk bir günü ama yine de hava güneşli, öyle ki bazen fotoğraf çekerken gözlerim güneşe değmesin, kısılıyorlar 🙂

Cesky’nin en tepesinde bir kalesi var. Kale’ye giden yoldan, tepeden giriyoruz kasabaya. Sonrası yavaştan aşağı salınma ancak Cesky’nin caanım manzarası eşliğinde tabi ki, yalnız değiliz yani.

Jpeg

Cesky Krumlov haritası

Jpeg

Sağımızda bir Cesky manzarası var, uf insanın dudağı uçukluyor 🙂

Ve işte en tepeden muhteşem Cesky Krumlov manzaraları;

Cesky Krumlov (37) Cesky Krumlov (36) Cesky Krumlov (38)

Açıkçası ben bu manzaraya bayıldım. Belki de Orta Avrupa’da gördüğüm en güzel yer burası oldu. Sokakları da bu tepeden manzarası kadar güzel ve çekici. İnsanın baktıkça bu sokaklarda kaybolası geliyor.

Jpeg

Tipimden de ne kadar hoşnut olduğum anlaşılıyor sanırım 🙂

Cesky Unesco Dünya Mirası listesinde, Bohemya bölgesinde. Prag’ın da içinde bulunduğu Çek Cumhuriyeti’nin bir bölümünün adı Bohemya olarak anılıyor. Ben Bohemya ismini buralara çok yakıştırdım, hem Prag’ın hem de Cesky’nin sokaklarında dolaşırken hayatın yavaş tatlılığını, kültür yoğunluğunu hemen hissettim. Hiç unutamayacağım harika bir tat bıraktı Bohemya bende.

Cesky kalesinden aşağı şehrin içine doğru yürüyebiliyorsunuz. Şehrin içine doğru yürürken de farklı bir dünyada gibisiniz;

Cesky Krumlov (34)

Rehberimizin yalancısıyım; burası dünyanın ilk rezidanslarındanmış 🙂 Kalenin içindeyiz.

Cesky Krumlov (35)

Ben delirmesem olmaz 🙂

Cesky Krumlov (31)

Kalenin içinde yürürken rezidanslardan sonra böyle bir avluya çıkıyorsunuz.

Jpeg

Avluda İsmail’i selfie çekerken yakalıyorum 🙂 (Bu yolculukta da İsmail, Taner ve ben varız)

Avludan sonra sizi bir sürpriz karşılıyor. Köprüden geçiyorsunuz ve geçerken herkesin köprünün altına baktığını fark ediyorsunuz. Bir bakmışsınız köprünün altında dolanan bir ayı! Evet evet yanlış duymadığınız Cesky Krumlov’da kalenin bahçesinde dolaşan bir ayı var, adı da Moat. Bakmayın ayı olduğuna hiç de korkunç değil (uzaktayım ya tabi öyle diyeceğim :), çok sevimli bir hayvan. Ama gezinse de kapalı bir yerde neticede, bunun için üzgünüm, umarım isteyerek ve severek oradadır.

Cesky Krumlov (30)

Sevgili Moat 🙂

Moat’ı gördükten sonra kasabaya doğru yürüyoruz, bir köprüsü var kalenin kasabaya bağlandığı o köprüden geçiyoruz, manzara hala çok güzel ve bildiğim kadarıyla köprünün altından Vltava geçiyor. Vltava için de Çek Cumhuriyeti’nin Tuna’sı diyebiliriz.

Cesky Krumlov (9) Cesky Krumlov (10)

Köprüden geçtikten sonra kasabanın meydanına ve güzel dükkanlarının olduğu sokaklarına dalıyorsunuz, işte şimdi kasabada kaybolma zamanı!

Cesky Krumlov (1) Cesky Krumlov (2) Cesky Krumlov (3)

Sokaklar harika, dükkanlar muhteşem döşenmiş, Vltava’nın kattığı hava bambaşka. İnsanın sokaklarda gezerken içinden geçen şeyler, keşke burada yaşasam temalı oluyor. Belki mümkün değil ama en azından birkaç gün mutlaka kalmalı burada diye düşünüyorsunuz. Hele otellerden çıkan insanları gördükçe daha da bir kalasınız geliyor.

Cesky Krumlov (7)  Cesky Krumlov (11) Cesky Krumlov (12)

Cesky Krumlov (16) Cesky Krumlov (18)

Cesky Krumlov (22)

Jpeg

Jpeg

Cesky adeta bir masal kasabası gibi bu şehirde yaşayan insanlar masal kasabasını daha da süsleyip güzelleştirmişler sanki. Öyle güzel dükkanlar var ki, içeri girip alışveriş yapmaktansa dışarıdan izlemeyi tercih edebiliyorsunuz.

Jpeg

Güzelliğe bakın!

Jpeg

Cesky Krumlov (14)

Jpeg

Şirinlikten ölecek bir dükkan daha!

Jpeg

Ve bir restaurant, zevkliler mi desem ne desem inanın bilemiyorum..

Yoluma bu taş köprü çıkıyor, köprüden manzara bir harika;

Cesky Krumlov (22)

Cesky Krumlov (24) Cesky Krumlov (23)  Cesky Krumlov (25)

Cesky Krumlov (44)Köprünün sol tarafı kale sağ tarafı Vltava, önce bu manzaraya sonra da nehrin manzarasına dalıp gidiyorsunuz.

Cesky Krumlov (20) Cesky Krumlov (19) Cesky Krumlov (17)

Jpeg

Ben de benim bu güzel resimlerimi çeken Taner’e dalıp gidiyorum.. 🙂

Sonra da Vltava’nın kenarında kendisiyle muzurluklar yapıyorum 🙂

Cesky Krumlov (6) Cesky Krumlov (5)

Cesky Krumlov’da gezdim, eğlendim, yemek yedim, kasabada kayboldum. Burada yaşanır dedim. Nehrin kenarında şımarıklıklar yaptım. Sonra Mart güneşinin altında kapadım gözlerimi, bu sefer kulaklarımda Leonard Cohen’den Hallelujah vardı. Ruhum dinlenirken bir dilek diledim ve dileğim oldu. Umarım sizin için de dileklerinizin gerçekleştiği, ruhunuzun dinlendiği anlar olur ve bunlardan biri de Cesky Krumlov’da geçer..

Uzun zamandan sonra herkese yeniden merhaba.. Bu sefer yakın zamandaki bir sürprizle birlikte..

Sevgilerimle,

Duygu

Facebooktwitter